Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
03-03-2016, 23: 16
Post: #1
Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
Witam. Chce poszukiwać militaria (Proxima 5 CC standard) ale też i monety. Kolega ma Proximę (cewka CC standard) chodzi tylko na statyku i znajduje wszystko. Przejrzałem rożne fora i ludzie polecają głównie dynamik a niektórzy też tryb jednoczesny. Zaskoczyło mnie że nikt nie poleca statyka. Czy do szukania wszystkiego nie jest najlepszy statyk ponieważ jest najgłębszy i widzi wszystko?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-03-2016, 23: 26
Post: #2
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
(03-03-2016 23: 16)Ash_dEvil napisał(a):  Czy do szukania wszystkiego nie jest najlepszy statyk ponieważ jest najgłębszy i widzi wszystko?
Jest, ale...

...przy poszukiwaniu koloru w terenie zaśmieconym żelastwem lepszy będzie dynamik z uwagi na lepszą separację celów niż przy statyku. Na statyku kolor będzie w takich przypadkach maskowany żelastwem, na dynamiku jest szansa, że przynajmniej część koloru niewidzianego przy statyku sprzęt zobaczy.

No chyba, że ryte jest 100% wszystkiego, wtedy tak bezwarunkowe - czyli statyk...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-03-2016, 10: 31
Post: #3
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
Kolega posiada Proxe 5,kiedyś chodził tylko na dynamiku i efekty byly raczej słade lub mizerne.Od kilku miesięcy chodzi na jednoczesnym i bardzo sobie chwali -sam widziałem o ile więcej wykopuje fantów.Może odrobina szczęścia,albo miejsca a może jednak trybu jednoczesnego w wykrywce.Chodził na cewce 24CC i 23DD.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-03-2016, 13: 10
Post: #4
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
(03-03-2016 23: 26)_cheetah_ napisał(a):  
(03-03-2016 23: 16)Ash_dEvil napisał(a):  Czy do szukania wszystkiego nie jest najlepszy statyk ponieważ jest najgłębszy i widzi wszystko?
Jest, ale...

Nie jest.Najlepszy jest mix.
Są tereny w których dynamik jest głębszy od statyka i takie w których statyk jest głębszy od dynamika.Nie wiesz w którym terenie,miejscu który tryb pracy jest akurat głębszy dlatego warto chodzić na mixie.
Statyk na SAT 0 jest maksymalnie głęboki ,ale każda zmiana tego parametru powoduje zauważalny spadek zasięgu detektora.Kiedyś sprawdzałem jak wygląda zmiana ustawienia SAT w Argo na zasięg statyka w lekkim gruncie na hełm w skarpie(ponad 1m) względem dynamika .Statyk ustawiony na SAT 0 i 1 był głębszy od dynamika a NA SAT 2 był już płytszy od statyka.

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-03-2016, 21: 10
Post: #5
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
Zwrócę uwagę, że mówimy o ogólnej skuteczności poszukiwań, a nie o tym, który tryb jest głębszy, kiedy i dlaczego.

Oczywiście, mix, jeśli rozważać skuteczność poszukiwań, to odmiana statyka z ułatwieniem rozróżnienia koloru - w tym i polepszonej separacji. Ale, wszystko do czasu - na śmieciowisku mix albo statyk przestają być najskuteczniejsze z uwagi na maskowanie (statyk) i mnogość sygnałów (mix)

Więc tam gdzie statyk, może być i mix, jak ktoś lubi. Ale są miejsca, gdzie optymalny będzie dynamik, i to nie ze względu na głębokość, ale właśnie separację.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-03-2016, 22: 12
Post: #6
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
To prawda. Trzeba dobierać tryb do miejsca poszukiwań
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-03-2016, 11: 14
Post: #7
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
Dziękuje za odpowiedzi, spróbuje opanować mnóstwo dźwięków na mixie. Poproszę jakieś wyjściowe ustawienia na tryb jednoczesny bo znalazłem tylko do Argo.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-03-2016, 13: 34
Post: #8
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
Na górze działu masz przypięty wątek o ustawieniach dla początkującego. Co prawda, to jest dla dynamika, ale i dla mixa powinno być OK.

Najważniejsze moim zdaniem dla początkującego to przyzwyczaić się i zrozumieć sygnał wiodący z toru statycznego.

Dla mixa-a istotne są:
  • dobre wykonanie i kontrola balansu gruntu, to podstawa pracy w mix-ie. Dobry BG to taki, kiedy sygnał wiodący toru statycznego nie zmienia swojej wysokości przy naturalnych pionowych ruchach cewki, włącznie z opuszczeniem jej na ziemię.
    Przy prawidłowym BG i w miarę warunkach glebowych tor statyczny rozstraja się bardzo wolno.
  • NIE PRZEKOMPENSOWYWAĆ BG na początku chodzenia w tm trybie!
  • zaczęcie od chodzenia tam, gdzie generalnie jest pusto, aby przyzwyczaić się do zachowania sygnału wiodącego statyka - reakcji na kamulce magnetyczne i inne krótkotrwałe zakłócenia od gruntu, samoczynne rozstrajanie się statyka skutkujące stopniowym zanikiem lub wzrostem poziomu sygnału wiodącego toru statycznego, lub skokowym zanikiem / wzrostem po uderzeniu w coś sondą, itp.
  • jak najczęstsze resetowanie kanału statycznego spustem pin-pointera.

I to moim zdaniem wszystko, reszta przyjdzie sama.

Ja pracuję w mix-ie tak, że mam ustawiony sygnał wiodący toru statycznego na takim poziomie, aby z jednej strony dobrze słyszeć jego małe zmiany (bardzo głębokie obiekty / zakłócenia od gruntu), a z drugiej nie męczyć uszu.

Sygnał wiodący w trybie dynamicznym mam z kolei wyciszony.

Po wstępnym namierzeniu czegokolwiek w mix-ie przełączam się zwykle na dynamik (ze wzmocnieniem audio na maxa), aby zweryfikować dokładniej co może być pod cewką.
Poza tym, w dynamiku łatwiej i sprawniej jest namierzać i odkopać obiekt, nawet, jeśli korzysta się z kreta.

Wyciszenie sygnału wiodącego dynamika jest po to, aby przy częstych obiektach nie pomylić i nie zostawić trybu dynamicznego po odkopaniu obiektu. Taka mnemotechnika, ale mnie się bardzo sprawdza.

Teraz o co chodzi z tą dokładniejszą weryfikacją na dynamiku.

Otóż, tory statyczny i dynamiczny w mix-ie nie mają żadnego wzmocnienia audio, co powoduje, że dla głębszych obiektów albo w trudniejszych warunkach (np. gruba ściółka) id w mix-ie może być znacznie różne od id w trybie dynamicznym z ustawioną dużą wartością wzmocnienia audio.

id z trybu dynamicznego bywa zwykle w takich przypadkach bardziej realne od tego z mix-a.

To przydaje się zwłaszcza wtedy, kiedy mix pokazuje coś w zakresie znacznie poniżej koloru, a dynamik może wtedy zasygnalizować już kolor albo prawie kolor.

To moje reminiscencje z chodzenia w mix-ie w Optimie, ale dla Proxy powinno być podobnie, bo to jedna baza softu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-03-2016, 15: 24
Post: #9
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
_cheetah_, a myślałem, że coś wiem Smutny Jak zwykle wyczerpująca odpowiedź Uśmiech

A tak a'propos mix'a to raczej nazywałbym go quasimix'em bo przecież nie dochodzi do mieszania w tym samym czasie sygnałów z toru dyn. oraz stat. i otrzymujemy dźwięk, który jest de facto wynikiem chwilowego przełączania audio z toru dyn. i stat.
Nie wiem jak to jest w piszczałkach innych firm.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-03-2016, 17: 48
Post: #10
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
@ Abaqus, coś Ty taki szczególarz, dorabiasz po robocie w jakiejś świętej Inkwizycji...??? Oczko
Uważam, że "mix" to i tak lepiej niż "jednoczesny", co wprost oznacza "w tym samym czasie"...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS