Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
05-03-2016, 19: 59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2016 20: 11 przez Ash_dEvil.)
Post: #11
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
Cytat:Ja pracuję w mix-ie tak, że mam ustawiony sygnał wiodący toru statycznego na takim poziomie, aby z jednej strony dobrze słyszeć jego małe zmiany (bardzo głębokie obiekty / zakłócenia od gruntu), a z drugiej nie męczyć uszu. Sygnał wiodący w trybie dynamicznym mam z kolei wyciszony.
W ustawieniach trybu jednoczesnego mogę wybrać sygnał wiodący tylko dla toru statycznego, w ustawieniach toru dynamicznego mam tylko 1 ton, 5 tonów lub program.

Musze przyznać że nie miałem problemów z opanowaniem go, wykrywacz bardzo ładnie pracował. Fakt że dźwięków jest sporo w porównaniu do dynamika ale mi to jakoś nie przeszkadzało. Kopałem wszystko, i każdy sygnał który statyk widział a dynamik odrzucił okazał się odłamkiem (dyskryminacja -40). Więc które sygnały kopać a które nie żeby skuteczność na kolory była wysoka a ograniczyć ilość metalu? Bo kopanie wszystkich małych przedmiotów które statyk widzi a dynamik odrzuca to mija się z celem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-03-2016, 21: 05
Post: #12
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
(05-03-2016 19: 59)Ash_dEvil napisał(a):  
Cytat:Ja pracuję w mix-ie tak, że mam ustawiony sygnał wiodący toru statycznego na takim poziomie, aby z jednej strony dobrze słyszeć jego małe zmiany (bardzo głębokie obiekty / zakłócenia od gruntu), a z drugiej nie męczyć uszu. Sygnał wiodący w trybie dynamicznym mam z kolei wyciszony.
W ustawieniach trybu jednoczesnego mogę wybrać sygnał wiodący tylko dla toru statycznego, w ustawieniach toru dynamicznego mam tylko 1 ton, 5 tonów lub program.

Ja pisałem o ustawieniach poziomów sygnałów wiodących w trybie jednoczesnym (tu ustawiamy tylko dla toru statycznego) i w trybie dynamicznym, ponieważ ja się zawsze przełączam z trybu jednoczesnego na dynamik przy odkopywaniu obiektu.

(05-03-2016 19: 59)Ash_dEvil napisał(a):  Kopałem wszystko, i każdy sygnał który statyk widział a dynamik odrzucił okazał się odłamkiem (dyskryminacja -40). Więc które sygnały kopać a które nie żeby skuteczność na kolory była wysoka a ograniczyć ilość metalu? Bo kopanie wszystkich małych przedmiotów które statyk widzi a dynamik odrzuca to mija się z celem.

W mixie działa się tak samo jak w dynamiku, jeśli chodzi identyfikację, różnica może być tylko ze wskazaniami id w porównaniu do czystego dynamika, co opisywałem wyżej.

Główny zysk z użycia mixa to to, że łatwiej jest uchwycić obiekt, który daje słaby, krótki sygnał na torze dynamicznym - tor statyczny sygnalizuje nam obiekt zarówno wcześniej, jak i później w stosunku do sygnału toru dynamicznego. Podobnie do obiektów leżących na obrębie cewki lub poza nią.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-03-2016, 01: 10
Post: #13
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
Jeśli dobrze zrozumiałem chodząc na trybie jednoczesnym jeśli statyk coś pokaże przełączam na dynamik i jeśli okaże się to metal to wtedy nie kopie. Jeśli i tak decydujące głos ma odczyt dynamika to nie wiem po co osoby które szukają tylko monet włączają tryb jednoczesny skoro i tak ostateczną decyzje podejmuje się słuchając wskazań dynamika? Chyba że jest to czyste pole z niewielką ilością śmieci to wtedy ma to sens.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-03-2016, 11: 25
Post: #14
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
Przeczytaj jeszcze raz lub dwa to co napisałem, i to przeczytaj uważnie, a nie po przysłowiowych "łbach".

Powtórzę - przewaga trybu mix nie leży w identyfikacji, bo ta może być gorsza niż w czystym dynamiku (dlaczego - pisałem o tym wyżej), ale w tym , że przy dynamiku jest o wiele mniejsza szansa przeoczenia obiektu.

Powtórzę też - Mix sprawdza się bardzo dobrze na terenach niezaśmieconych.

I teraz dygresja, żebyś zrozumiał co znaczy tryb statyczny.

Kiedyś chodziłem ze smętkiem, był z lekka tunningowany, bo miał dodatkowy podgląd cyfrowy na poziom sygnału wiodącego, co było taką protezą podglądu mineralizacji gruntu. Otóż to wskazanie było bardzo czułe, pokazywało zmiany w sygnale wiodącym (a więc zarówno od gruntu, jak i od obiektu) dużo wcześniej, niż cokolwiek dało się słyszeć na słuchawkach.

I teraz, średniej wielkości płytki odłamek (powiedzmy 3...4cm długości) wskaźnik potrafił zasygnalizować w odległości około 2...3 metrów od lokalizacji odłamka!!! Dopiero później włączył się tor audio (powiedzmy, o ile dobrze pamiętam, coś koło kilkudziesięciu cm od odłamka).

Czujesz bluessa? Detektor w trybie statycznym może 'wyczuć' obiekt dużo, dużo wcześniej niż najedzie się na niego cewką, a tor dynamiczny się odezwie. To dlatego prawdopodobnie twój kumplem ma tak dobre wyniki przy statyku, że tak się zgrał z tym trybem, że nic nie jest mu wstanie umknąć, co znajdzie się nie tylko pod cewką, ale przede wszystkim w okolicy cewki.

Jeszcze inaczej - w dziale o Optimie jest wątek o skuteczności małej cewki koncentrycznej DD23 (elipsa) w porównaniu do dużej cewki DD29. I co się okazuje - w mixie obie mają podobną, potwierdzoną statystycznie, skuteczność.

A dlaczego, skoro ogólnie przyjmuje się, że czym większa cewka, tym większa skuteczność, nie mówiąc już o różnicy koncentryk - DD?

Ano dlatego, że jest to prawda dla trybu dynamicznego, kiedy obiekt sygnalizowany jest głównie POD CEWKĄ, a nie dla mix-a czy statyka, kiedy wprawne ucho wyłapuje obiekt również DOOKOŁA cewki...

CO do pracy naprzemiennej w mix-ie i dynamiku, to jest to tylko mój sposób działania z detektorem, mający mi usprawnić odkopywanie obiektu, a nie jego znajdowanie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-03-2016, 13: 43
Post: #15
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
Czuje bluesa, pozostaje tylko zakupić słuchawki i kopać, kopać i kopać :)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-03-2016, 15: 00
Post: #16
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
No to cool! Oczko

Koniecznie zakup jakieś słuchawki, detektor bez słuchawek to jak wóz bez resorów... Oczko

Nie muszą być jakieś kosmiczne, ja pracuję na zwykłych Philipsach z dużymi nausznikami, kupionymi bodajże w Saturnie za jakieś 50zł.

Warto mieć kabel spiralny (mnie się niestety nie chciało do tej pory, tak już z kilka lat - zmienić...), i co ważniejsze, wtyk kątowy - to zmieniłem... Oczko

Chyba, że słuchawki bezprzewodowe - to już z kolei jak wóz nie tylko z resorami, ale jeszcze z automatyczną skrzynią biegów... Oczko
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-03-2016, 15: 07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2016 15: 21 przez Abaqus.)
Post: #17
RE: Tryb statyczny, mix a może jednak dynamik
(05-03-2016 17: 48)_cheetah_ napisał(a):  @ Abaqus, coś Ty taki szczególarz, dorabiasz po robocie w jakiejś świętej Inkwizycji...??? Oczko
Uważam, że "mix" to i tak lepiej niż "jednoczesny", co wprost oznacza "w tym samym czasie"...

Hehehe, czasem to i bym popracował jako inkwizytor Oczko Fakt, już lepszy ten mix niż jednoczesny.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS