Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy to wina gruntu fabrycznego
31-07-2016, 12: 02
Post: #1
Czy to wina gruntu fabrycznego
Witam !
Rutus Argo ver 3 DD 6.6 kHz.
Kiedy stroję sprzęt do gruntu i nie wciskam na koniec spustu to wykrywacz ładnie łapie kapsel położony na ziemi nawet z 40 cm . Kiedy wcisnę spust rozpoczyna się jakaś kakofonia dżwiękowa że głowa mała , kapsla Rutus już nie widzi i dopiero jak przyłożę głowicę do kapsla to tylko jakby terkocze .
Czy jest to spowodowane tym , że jest to grunt Fabryczny czy też moje ustawienia są złe ?

Moje ustawienia -
Praca Dynamiczna
Ton 5
Wzmocnienie A 25
Maskowanie 4
Rodzaj filtra Standard
Szybkość normalna 16
Szybkość dla 4 11
Częst 6622
Podświetlenie 0
Głośność 2
Korekcja k -5
Dyskryminacja -35
Czułość 45

Proszę o pomoc bo już nawet moim Vaderem wykopałem więcej złomu ( czytaj drutów z siatki , gwoździ i innych blach) niż Ruciem Plask
Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-07-2016, 13: 06
Post: #2
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
Napisz dokładnie krok po kroku jak przeprowadzasz strojenie do gruntu.Grunt fabryczny jest ok.Jeśli w ziemi jest dużo śmieci to będzie i dużo sygnałów.

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-07-2016, 14: 10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2016 14: 17 przez Jaro66.)
Post: #3
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
.podnoszę Ruta na wys bioder
. wciskam Ground i trzymam cały czas
. pojawiają się trzy napisy razem z kilkoma sygnałami dźwiękowymi
. kiedy ukazuje się napis Sonda do gruntu i Puść przycisk - opuszczam i puszczam przycisk.
. i wciskam spust
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-07-2016, 15: 26
Post: #4
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
ok. Przed właściwym strojeniem do gruntu powinno dostroić detektor tylko w powietrzu po czym wyszukać czystego kawałka ziemi w którym dokona się już właściwego dostrojenia do gruntu.Jeśli dostroi się detektor w miejscu gdzie w ziemi znajduje się jakiś metal detektor nie będzie pracował prawidłowo.

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-07-2016, 18: 21
Post: #5
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
(31-07-2016 12: 02)Jaro66 napisał(a):  Witam !
Rutus Argo ver 3 DD 6.6 kHz.
Kiedy stroję sprzęt do gruntu i nie wciskam na koniec spustu to wykrywacz ładnie łapie kapsel położony na ziemi nawet z 40 cm . Kiedy wcisnę spust rozpoczyna się jakaś kakofonia dżwiękowa że głowa mała ,

Coś mi tu nie pasuje bo jeśli stroisz do gruntu i nie wciśniesz spustu to właściwie nie może Ci niczego wykrywać powinieneś mieć podaną fazę i ciągły sygnał.
Dopiero po wciśnięciu spustu dźwięk się zmienia na wiodący a na ekranie widzisz parametry ustawień i wskaźnik naładowania baterii, i dopiero wtedy słychać dźwięki od przedmiotów które są pod cewką, to że słyszysz kakofonię może świadczyć tylko o tym jak już Regis wspomniał że gleba jest zaśmiecona lub bardzo mocno zmineralizowana ewentualnie zakłócają sygnał telefon, lub inne urządzenia elektroniczne, ..... spróbuj go dostrajać gdzieś na polu nie na ogródkach .
Jeżeli zachowanie wykrywacza się nie zmieni to tel. do producenta.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-07-2016, 19: 07
Post: #6
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
... Stan , za tydzień polecę na pole i tam sprawdzę bo teraz leje jak z cebra ( 5 dni pracy u szwaba i tylko sob- niedziela wolne ) ...
No właśnie stroiłem Rucia na ogródku i może tu leży problem .....?
Jeśli pozwolisz to za tydzień zagadam na privie ....
Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-08-2016, 14: 12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2016 14: 12 przez Jaro66.)
Post: #7
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
no więc tak - byłem dzisiaj na polu - ustawienia takie jak napisałem na początku- po strojeniu i nie wciśnięciu spustu jest ładny sygnał wiodący , Rutek ładnie łapie gwoździa położonego na glebie == po wciśnięciu spustu początek kakofonii ! .... Po zbliżeniu do gwoździa Rutek jedynie zaczyna terkotać ...
Zastanawiam się już nad kupnem Minelaba E - trac,a , bo ten Rutus (przynajmniej mój ) to jakaś porażka ....
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-08-2016, 14: 16
Post: #8
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
Terkotanie to sygnał przesterowania patrz instrukcja obsługi . Sprawdzaj na kolorach bo stal najczęściej daje brzydki sygnał i tak ma być.

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-08-2016, 18: 50
Post: #9
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
Lub zadzwoń do producenta. Albo coś poradzi albo powie żeby odesłać. Może faktycznie coś z nim nie tak.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-08-2016, 06: 13
Post: #10
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
Przed pociągnięciem spustu trwa dostrajanie ręczne gruntu. W tym momencie się nie szuka. Znajdź czysty kawałek ziemi . Zrób pełne strojenie do gruntu i dopiero sprawdzić możesz czy widzi czy nie ale jak na gwoździu to dyskryminacja na all ustawiona bo może Ci odrzucać no a jak mówi instrukcja jeśli sygnał jest zbyt mocny( można to rozumieć przedmiot zaraz pod cewką) następuje przesterowanie które właśnie słychać tak jak opisujesz. Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS