Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy to wina gruntu fabrycznego
07-08-2016, 06: 56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2016 06: 58 przez stan.)
Post: #11
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
Z tego jak opisujesz wygląda że nie wykonujesz strojenia prawidłowo.
Po puszczeni przycisku strojenia cewkę mamy nieruchomo położoną na ziemi ,gdy zakończy się strojenie wciskamy spust i dopiero wtedy unosimy cewkę do góry.
Tu jest opis jak prawidło wykonać strojenie do gruntu lub do fabrycznego. >>>>. http://www.rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=248

Jeżeli po prawidłowym strojeniu dalej będzie nie stabilny to dzwoń do serwisu.
Radzę jednak dokładnie przeczytać instrukcje, oraz opisane na forum tematy w podanym wyżej linku.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-08-2016, 09: 07
Post: #12
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
Pamiętasz parametry ze strojenia do gruntu ? Możesz też nagrać króciutki filmik pokazujący jak stroisz do gruntu(podając parametry ze strojenie do gruntu) i pochodzić z nim minutę po okolicy.Film wrzucisz na np.YT i linka zapodasz w temacie.Tak najszybciej dojdziemy o co kaman.Najczęściej wina nieprawidłowego zachowania się detektora leży po stronie świeżo upieczonego operatora.

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-08-2016, 11: 13
Post: #13
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
no więc filmik nagrałem ale Youtube nie chce go wziąć bo jest nagrany w formacie MP 4 a potrzebny jest Mpeg4 - no masakra jakaś ...

Argo V 3 ---> Minelab E-trac ....
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-08-2016, 11: 51
Post: #14
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
Przekonwertuj. Tutaj coś znajdziesz :
https://www.google.pl/search?q=how+to+co...e&ie=UTF-8

Koniecznie pokaż film bo ja np. mam wątpliwości czy dobrze robisz strojenie.

http://detekto.pl
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-08-2016, 11: 54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2016 11: 57 przez Regis.)
Post: #15
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
Może tutaj pójdzie http://patrz.pl/ albo tu http://www.metacafe.com/ lub po prostu przekonwertować online http://www.convertfiles.com/convert/vide...-MPEG.html , http://www.zamzar.com/convert/mp4-to-mpg/ .Sposobów jest wiele.Ja do konwersji plików używam darmowego programu Format Factory.

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-08-2016, 12: 13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2016 12: 30 przez Jaro66.)
Post: #16
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
chyba jest Ok -
na początku filmiku nie wciskam spustu i łapie monetki - potem wciskam i już nie łapie - dopiero jak położę sondę na monetach to terkocze .
I musicie niestety Komputery położyć na prawym boku - nie wiem czemu tak się nagrało Uśmiech
https://youtu.be/ZkgqIZkuskA

Argo V 3 ---> Minelab E-trac ....
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-08-2016, 12: 43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2016 12: 46 przez Jabol.)
Post: #17
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
Prawidłowo pokazuje filmik na YT. Czy dobrze widziałem, że złapało grunt 76 w przypadku jak wciskasz spust ?

http://detekto.pl
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-08-2016, 12: 57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2016 13: 09 przez Regis.)
Post: #18
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
U=739mV przy pierwszym strojeniu do gruntu i U=845mV przy drugim świadczy o wybraniu bardzo złego miejsca do strojenia detektora.To jest o wiele za wysoki parametr.Prawidłowy dla sondy DD to od zera czyli Argo wejdzie w grunt fabryczny do okolic U=100 mV.Jak ziemia słona i mocno zmineralizowana np. słona morska plaża to może być trochę wyższy.Oznacza to ,że w wybranym miejscu strojenia pod sondą znajduje się metal,żużel lub ruda żelaza przez co dostroił się do tego metalu i nawet nie ma prawa pracować prawidłowo.Zrób tak jak pisałem wcześniej całe strojenie do gruntu włącznie z ostatecznym wciśnięciem spustu wykonaj w powietrzu i dopiero jak detektor będzie "dostrojony do powietrza" rozpocznij z nim pracę .Argo po "dostrojeniu do powietrza" wejdzie w grunt fabryczny i już po prostu musi pracować prawidłowo.

Pochodź jakiś czas na gruncie fabrycznym obserwując jego zachowanie i wyszukaj pinpointem lub w trybie statycznym kawałka ziemi bez metali.Jak znajdziesz dostrajaj w tym miejscu.Jak przy strojeniu opuścisz już sondę do ziemi to jej nie ruszaj,nie podnoś do góry bo ma być nieruchoma i wtedy wciśnij spust.

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-08-2016, 15: 05
Post: #19
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
no tak zrobiłem w dalszej części filmu - dostroiłem do gruntu i nie ruszając sondy wcisnąłem spust - efekt taki , że nie chwytał monety dwu złotowej - dopiero jak położyłem sondę na monecie zaczął terkotać .

Argo V 3 ---> Minelab E-trac ....
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-08-2016, 15: 35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2016 15: 44 przez Regis.)
Post: #20
RE: Czy to wina gruntu fabrycznego
Przecież widzę,że nie zrobiłeś Uśmiech Przeczytaj jeszcze raz powoli ze zrozumieniem co napisałem wyżej .Krótko mówiąc nie dostroiłeś Argo prawidłowo do gruntu.Argo "wchłonął metal"znajdujący się pod sondą przy Twoim strojeniu i dlatego nie pracuje prawidłowo. Klasyczny błąd operatora przy strojeniu detektora.

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS