Wątek zamknięty 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zasięg Argo
18-10-2016, 00: 37
Post: #1
Zasięg Argo
Witam. Chciałem zapytać jak ustawić Argo żeby sięgał najgłębiej? Dyskryminacja -90, tryb mix, czułość 45, SAT oczywiście na 0...coś jeszcze? I tak z ciekawości, jak najgłębiej nim kopaliście? Zastanawiam się czy Argo da sobie rade z namierzeniem dołu zrzutowego czy lepiej sprawdzać takie miejsca ramą...jak myślicie?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
18-10-2016, 05: 11
Post: #2
RE: Zasięg Argo
Dynamik filtr standard chyba czułość ok 46 stałem na krawędzi dołka wygladajacego jak po wybuchu. Od cewki do dna dolka mialem jakies 40-50 cm. Rozległy sygnał. Bardziej jak miałczenie kota niż krótki w jednym miejscu. Okopalem sie w tym dole że ziemię miałem na wysokości barków. Mam jakieś 170cm. Na dole była jakaś rama z kątowników. Możliwe że tworzyła okrag slatego tak głęboko ja namierzylem.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
18-10-2016, 08: 44
Post: #3
RE: Zasięg Argo
Okular od niemieckiej maski z 60cm w trybie dynamicznym. Najgłębsze doły zrzutowe trafiały się na ok 1m. Na "moich" terenach panowała wtedy sroga zima, częściej wszystko wyrzucane było do bagien, stawów i oczek wodnych. Poza tym duże nagromadzenie metalowych przedmiotów na głębokości ok 1m pokaże większość wykrywaczy.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
18-10-2016, 14: 03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2016 14: 20 przez Rutusowiec.)
Post: #4
RE: Zasięg Argo
Dzisiaj zrobiłem test w powietrzu na skorodowanym hełmie niemieckim i czystej rurze od panzerfausta. Argo widział hełm dopiero na 80cm...rurke za to na około 50 i sygnalizował ją jako większy odłamek, odzywał się tylko statyk przy wskazaniach -20/-30, dynamik ledwo co pierdział...ustawienia: mix, sat 0, szybkość 16, kamienie 0, dyskryminacja -90, czułość 46. Z tego wynika, że poszukiwania militarki z Argo nie mają żadnego sensu. Chyba, że chodze na złej cewce (DD29). Wiem, że test powietrzny jest mało wiarygodny, ale póki co nie miałem możliwości przeprowadzić ziemnego. Poza tym zasięg w ziemi jest mniejszy niż w powietrzu, więc moim zdaniem to tragedia.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
18-10-2016, 14: 16
Post: #5
RE: Zasięg Argo
Za militarką chodziłem na dynamiku , filtr Relikt , szybkość ustawiona na najmniejszą wartość. Argo znakomicie nadaje się na militarkę. Kopanie 1,5 metrowych dołów pomiędzy korzeniami, to nic fajnego :-)
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
18-10-2016, 14: 25
Post: #6
RE: Zasięg Argo
Zależy dla kogo. Militarka często zalega bardzo głęboko, np na polach. Dwa razy tańszy Smętek ma o wiele lepsze zasięgi, więc chyba trzeba będzie się przesiąść.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
18-10-2016, 15: 32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2016 15: 56 przez Rutusowiec.)
Post: #7
RE: Zasięg Argo
I w ogóle to jak można chodzić na dynamiku szukając militarki w Argo? Przecież przy średniej wielkości rzeczach dynamik ledwo, co pierdzi, tylko statyk się odzywa. Ja tak prawie przeoczyłem raz bagnet chodząc na mixie, dynamik zero, tylko statyk sygnalizował stal. Był tuż pod ściółką. Mówie tu oczywiście o mocno skorodowanych przedmiotach.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
18-10-2016, 16: 18
Post: #8
RE: Zasięg Argo
Na początek: http://rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=1422


Cytat:Militarka często zalega bardzo głęboko

Czyli jak głęboko? Dla mnie 1 metr to głęboko.


Cytat:I w ogóle to jak można chodzić na dynamiku szukając militarki w Argo?
A dlaczego nie można? Nawet moja Nokta targa granaty nasadkowe z 50 - 60 cm. Puchy od masek wychodzą z 80 cm, czasami nawet głębiej.

Cytat:Ja tak prawie przeoczyłem raz bagnet chodząc na mixie, dynamik zero, tylko statyk sygnalizował stala był tuż pod ściółką. Mówie tu oczywiście o mocno skorodowanych przedmiotach.

Jeżeli wybieram się w teren typowo "militarny" wiem czego się spodziewać i kopię praktycznie każdy powtarzalny sygnał. Zwłaszcza kolor i łamany kolor-żelazo. Duże żelazo też bardzo często kopię. Tak jak ktoś kiedyś na tym forum napisał: "Najlepszą dyskryminacja jest nasza własna łopata"
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
18-10-2016, 16: 36
Post: #9
RE: Zasięg Argo
No dla mnie metr to też głęboko, ale z takiej odległości ciężko złapać coś Argo. Osobiście jeszcze nie miałem takiego głębokiego sygnału, ale skoro hełm łapie dopiero z 80cm w powietrzu to chyba nie mamy o czym rozmawiać względem głębokich poszukiwań. Co to za link? Nie działa.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
18-10-2016, 16: 43
Post: #10
RE: Zasięg Argo
http://www.rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=1422

Teraz powinien działać. Argo spokojnie powinien widzieć przedmiot metalowy wielkości hełmu z 1 metra. Czasami bywa tak, że zasięg w glebie jest większy niż ten w powietrzu.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS