Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozkręcamy rutusa
15-06-2014, 15: 37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2014 15: 38 przez Regis.)
Post: #1
Rozkręcamy rutusa
Jako,że skończyła się już gwarancja na mojego rutusa a w środku puszki zaczęło coś latać to postanowiłem go rozkręcić.
Żeby dostać się do puszki z elektroniką musimy najpierw :
wykręcić śrubę z podłokietnika(1) - wysunąć podłokietnik z zatyczką na końcu sztycy(2)-wykręcić dwie śruby imbusowe z puszki(3)-odwrócić wykrywacz i odkręcić kolejne dwie śruby imbusowe(4)

[Obrazek: 2mxrjes.jpg]


[Obrazek: 2nhgqok.jpg]


[Obrazek: 2502kjr.jpg]


[Obrazek: 2qi3gk9.jpg]

Tutaj znajdują się styki gniazda dużego Jacka.Jeśli w detektorze zniknie dźwięk z głośników a na słuchawkach będzie nadal słyszalny to przyczyną może być dostanie się pod jeden ze styków piasku.Sam już przerabiałem ten temat kiedy jeszcze mój argo był na gwarancji.Zadzwoniłem wtedy do producenta prosząc o zgodę na rozkręcenia argo w celu usunięcia piasku ze styków.Producent zgodził się i w taki to sposób uniknąłem straty czasu na wysyłanie argo do Gdyni,oczekiwania na serwis i na kuriera.
[Obrazek: 2hgz9yw.jpg]

Okazało się ,że latającym w puszce elementem była taśma której celem jest zbieranie zanieczyszczeń jakie znajdą się w puszce.Na taśmie znajdował się tylko piasek znad morza co świadczy o moich częstych wyjazdach na plażę.Taśmę wyjąłem zastępując ją doraźnie zwykłą szeroką taśmą klejącą.
[Obrazek: ta3813.jpg]

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-06-2014, 17: 46
Post: #2
RE: Rozkręcamy rutusa
Jestem w szoku ile tego piachu nawłaźiło do środka puszki.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
20-06-2014, 20: 29
Post: #3
RE: Rozkręcamy rutusa
A czyściłeś może "spust" bo nie wiem jak się do niego dostać a wpadło tam trochę piachu i się zacina.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-08-2014, 10: 09
Post: #4
RE: Rozkręcamy rutusa
Trzeba dodać że gwint w otworach gdzie są wkręcone śrubki jest bardzo słaby i delikatny. Trzeba je wkręcać bardzo ostrożnie i z dużym wyczuciem. Bo jeden mocniejszy ruch i gwintu niema.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-08-2014, 11: 08
Post: #5
RE: Rozkręcamy rutusa
(20-06-2014 20: 29)Daniel napisał(a):  A czyściłeś może "spust" bo nie wiem jak się do niego dostać a wpadło tam trochę piachu i się zacina.

Spustu jeszcze nie miałem potrzeby czyścić.

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-08-2014, 14: 08
Post: #6
RE: Rozkręcamy rutusa
spust jest raczej nierozbieralny ale to zwykły przełącznik. Myślę że nie kosztuje więcej niż 2zł w elektronicznym sklepie. Pozostaje tylko kwestia przelutowania przewodów.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-04-2015, 13: 20
Post: #7
RE: Rozkręcamy rutusa
Ktoś wie gdzie kupić ten czarny kondensator 6.3V2200μF.
Odpadło mi to ustrojstwo w optimie.
Żadnej starej płyty głównej z kompa nie mam, tam najprędzej taki sam lub podobny trafić.

Akurat na weekend‎ było uprzejme się zepsuć.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-04-2015, 13: 50
Post: #8
RE: Rozkręcamy rutusa
(15-06-2014 15: 37)Regis napisał(a):  Jako,że skończyła się już gwarancja na mojego rutusa a w środku puszki zaczęło coś latać to postanowiłem go rozkręcić.
Żeby dostać się do puszki z elektroniką musimy najpierw :
wykręcić śrubę z podłokietnika(1) - wysunąć podłokietnik z zatyczką na końcu sztycy(2)-wykręcić dwie śruby imbusowe z puszki(3)-odwrócić wykrywacz i odkręcić kolejne dwie śruby imbusowe(4)

[Obrazek: 2mxrjes.jpg]


[Obrazek: 2nhgqok.jpg]


[Obrazek: 2502kjr.jpg]


[Obrazek: 2qi3gk9.jpg]

Tutaj znajdują się styki gniazda dużego Jacka.Jeśli w detektorze zniknie dźwięk z głośników a na słuchawkach będzie nadal słyszalny to przyczyną może być dostanie się pod jeden ze styków piasku.Sam już przerabiałem ten temat kiedy jeszcze mój argo był na gwarancji.Zadzwoniłem wtedy do producenta prosząc o zgodę na rozkręcenia argo w celu usunięcia piasku ze styków.Producent zgodził się i w taki to sposób uniknąłem straty czasu na wysyłanie argo do Gdyni,oczekiwania na serwis i na kuriera.
[Obrazek: 2hgz9yw.jpg]

Okazało się ,że latającym w puszce elementem była taśma której celem jest zbieranie zanieczyszczeń jakie znajdą się w puszce.Na taśmie znajdował się tylko piasek znad morza co świadczy o moich częstych wyjazdach na plażę.Taśmę wyjąłem zastępując ją doraźnie zwykłą szeroką taśmą klejącą.
[Obrazek: ta3813.jpg]


dokładnie Regis , jak miałem pierwszego Argo to tez gniazdo słuchawek mi szwankowało , to zadzwoniłem i przedstawiłęm problem i w czsie gwarancji sam sobie wymieniłem i oczywiscie p. Rutyna przysłal mi nowe gniazdo.. i niemiał nic przeciw zeby sobie samememu usterke zlikwidowac mimo ze sprzet na gwarancji..
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-04-2015, 15: 35
Post: #9
RE: Rozkręcamy rutusa
Wtrące zdanie. Mnie się udało uwalić spust, [piach bloto] po otrzymaniu zielonego światła od p RUTYNY, zakupiłem włącznik cały oblany czarną gumą, dodatkowo przy gwincie miał oring .Myślę że problem się nigdy nie powtórzy
Niestety spust mimo osłon narażony jest na piach i błoto z rękawic.

Proxima
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-04-2015, 20: 11
Post: #10
RE: Rozkręcamy rutusa
I to jest świetne ze jest taka opcja . Z wykrywką innej firmy by chyba tak nie dało rady zadziałać . Tylko wysyłka i koniec.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS