Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strojenie do gruntu.
30-08-2014, 12: 59
Post: #1
Strojenie do gruntu.
Witam mam problem podczas strojenia do gruntu , jak pokazuje mi się komunikat przyłuż cewkę do gruntu zawsze mam od 160 do nawet 600mV.
Przez 6 godzin chodzenia 160 udało mi się tyl;ko dwa razy reszta była powyżej 200mV.
W instrukcji piszę że podaczas kończenia strojenia muszę przyłorzyć cewkę do gruntu , ale jak kończę strojenie nad ziemią tak 10/15 cm to zawsze mam 50/80mV. Więc czy ja coś źle robię czy wykrywacz nalerzy wysłać do naprawy.
Rutus Proxima V.2
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-08-2014, 13: 11
Post: #2
RE: Strojenie do gruntu.
Cewka do ziemi tak jak napisano w instrukcji.Możliwe ,że przez te 6 godzin akurat trafiłeś na taki grunt.Czy sonda na której chodziłeś to CC ?

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-08-2014, 13: 15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2014 13: 16 przez Kijanka.)
Post: #3
RE: Strojenie do gruntu.
Cewka standardowa .
Próbowałem na 2 polach co 5 m stroić i to samo
Las to samo też powyżej 200mV i też co jakieś 50 m strojenie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-08-2014, 15: 01
Post: #4
RE: Strojenie do gruntu.
Wydaje mi sie że wszystko jest dobrze,bo na standardowej też mam wysokie ok 450mv a na DD bardzo niskie nawet 5mv.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-08-2014, 16: 20
Post: #5
RE: Strojenie do gruntu.
Kolego jak prawidłowo wykonać strojenie do gruntu, opisałem tu>>>>> http://www.rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=248
Myślę że nie powinieneś zbytnio przejmować się tymi cyferkami, najważniejsze jest aby wykrywacz zachowywał się prawidłowo, i miał odpowiednie zasięgi.
Te cyferki zależą od rodzaju gleby, mineralizacji, rodzaju sondy itp. i zwykły użytkownik jeśli wszystko działa nie powinien na to zwracać uwagi.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-08-2014, 16: 55
Post: #6
RE: Strojenie do gruntu.
Ja spustu nie naciskam , dobrze wiedzieć że trzeba , dzięki za info i link .
Na razie przeżyje na tej cewce ważne że fanty wychodzą .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-08-2014, 18: 18
Post: #7
RE: Strojenie do gruntu.
Dokładnie masz racje,że jak fanty wychodzą to nie zawracaj sobie głowy cyferkami -tylko chwal sie co wykopałeś abyśmy mogli nacieszyć oczy.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-08-2014, 21: 49
Post: #8
RE: Strojenie do gruntu.
Ja tam tylko za metalowymi grzybkami latam po lasach na statyku więc nie miałem z nim problemów ale jak ostatnio przeszedłem na dynamik to się pogubiłem , bo mi 5/10 zwykłych metali bije na kolo i dlatego poruszyłem temat strojenia .
A fanty za niedługo pokaże , mam nadzieję że coś wyjdzie 20 września na Lubelszczyźnie , poprawka terenów wrześniowych .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-08-2014, 09: 35
Post: #9
RE: Strojenie do gruntu.
Właśnie widziałem jak kiepsko stroisz sprzęt że nakopałeś aż tyle sreberek.Wykop ich więcej .Twoja wykrywka jak widać działa wyśmienicie .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-08-2014, 10: 32
Post: #10
RE: Strojenie do gruntu.
ja tam na v 2 też nie narzekałem Oczko powodzenia w kopaniu.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS