Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strojenie do gruntu.
09-09-2014, 08: 38
Post: #21
RE: Strojenie do gruntu.
(08-09-2014 20: 37)Kijanka napisał(a):  A można będzie wiedzieć co to będzie oznaczało jak będzie narastał albo nie , bo podczas szukania na statyku po dostrojeniu do gruntu jak przemiatam i cewkę za wysoko z boku podniosę to zaczyna piszcześć .

Sens dostrojenia do gruntu jest taki, że sygnał wiodący (czyli sygnał od gruntu przy statyku) nie zmienia się przy zmianie wysokości sondy nad powierzchnią ziemi. Jeśli w ziemi nie ma metalu a sygnał wiodący na statyku zmienia poziom (staje się cichszy lub głośniejszy lub zanika) przy opuszczaniu cewki oznacza to niewłaściwe dostrojenie do gruntu detektora.

Ponieważ Rutusy mają pół-automat do strojenia gruntu, to albo stroisz w miejscach, gdzie w ziemi jest metal albo kamienie magnetyczne (powiedzmy w promieniu dwu metrów od cewki), albo sprzęt masz uszkodzimy i nie potrafi dobrze określać gruntu.

Ewentualnie masz gleby o bardzo wysokich mineralizacjach (np. zawartości rud metali) i stąd problemy z balansem gruntu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
10-09-2014, 09: 28
Post: #22
RE: Strojenie do gruntu.
Ok dzięki za informacje . w niedzielę dam znać co i jak .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
14-09-2014, 20: 11
Post: #23
RE: Strojenie do gruntu.
Po strojeniu fabrycznym w powietrzu dzwięk zanikał jak przykładałem cewkę do gruntu .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
14-09-2014, 20: 56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2014 21: 04 przez Regis.)
Post: #24
RE: Strojenie do gruntu.
Dziwne bo nie powinien a biorąc od uwagę zawrotnie wysokie "U" jakie podawałeś to dźwięk przy ziemi powinien narastać.Sprawdziłeś jak pracuje detektor w trybie dynamicznym po dostrojeniu w powietrzu? Czy w tej okolicy gdzie dostroiłeś detektor w powietrzu dostrajałeś potem do ziemi i "U" było nadal bardzo wysokie? Jak miałeś ustawioną dyskryminację w statyku? Obejrzyj dokładnie sondę szukając ewentualnej nieszczelności w spoinie. Wygląda na to ,że Twoja Proxima ma problemy z prawidłowym strojeniem do gruntu.Ja na Twoim miejscu zadzwoniłbym do producenta i opowiedział całą przygodę ze strojeniem do gruntu nie pomijając zachowania statyka dostrojonego w powietrzu.Do producenta najlepiej dzwonić na komórkę w godzinach jego pracy.

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-09-2014, 08: 44
Post: #25
RE: Strojenie do gruntu.
Ok dzięki skontaktuje się z producentem , jeszcze spróbuje od jakiegoś kumpla pożyczyć cewkę zwykłą i sprawdzę dla pewności .
Dyskryminacja -90 zawszę na tej chodzę
Czułość 35
VCO 10
SAT 0
Dźwięk 5 tonów
Po teście dostrajałem detektor do ziemi i miałem wysokie mV , z 10h chodzenia i strojenia co pół godziny to tylko cztery razy udało mi się mniejsze mV niż sto .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-09-2014, 09: 05
Post: #26
RE: Strojenie do gruntu.
Ja kiedyś miałem taki problem ze strojeniem w v2 że po przyłożeniu do gruntu i puszczeniu przycisku "grunt" wykrywka się zawieszała. Wyskakiwał napis chyba konfiguracja czy coś takiego i nic więcej się nie działo. Pomogła wysyłka do producenta.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-09-2014, 09: 08
Post: #27
RE: Strojenie do gruntu.
Jeszcze tydzień muszę przeżyć bo w piątek jadę na Wrzesień do Lubelskiego więc bez wykrywki się nie obędzie a po powrocie wyślę do producenta , na razie napisałem wiadomość email i zobaczymy co odpiszę .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-09-2014, 10: 55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2014 11: 00 przez Regis.)
Post: #28
RE: Strojenie do gruntu.
Jeśli masz kolegę z proximą to możesz sprawdzić detektor i sondę zamieniając się sondami z kolegą i wszystko się wyjaśni.Przed zamianą kolega powinien sprawdzić strojenie swojej proxy na swojej sondzie.
U=800mV i więcej mam tylko na morskiej plaży w miejscach gdzie pod sondą jest ruda żelaza.

Człowiek jest tyle wart co pomoże drugiemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27-09-2014, 20: 32
Post: #29
RE: Strojenie do gruntu.
A więc powróciłem z Lubelskiego i sobie zaliczyłem cało dniowy wypad , strojenie do gruntu wypadało ok max 90mV , wychodzi na to że na Śląsku takie mam ch.. glebyNiezdecydowany
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
28-09-2014, 09: 28
Post: #30
RE: Strojenie do gruntu.
Albo wykrywka potrzebowała wakacji i zmiany klimatu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS