Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Program do Map Rastrowych
09-10-2014, 18: 53
Post: #11
RE: Program do Map Rastrowych
Mam pytanie jak sobie poradzić z jpg.
Gdy mam mapę np. taką
   
lub taką
   
Mogę tę mapy nałożyć na Google Earth ale dalej nam zrzut z monitora jako jpg.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-10-2014, 21: 09
Post: #12
RE: Program do Map Rastrowych
@mariuszek odpowiem Ci tutaj, co ty chcesz przez skalibrowanie tych map osiągnąć? to są szkice których dokładność z całą pewnością nie jest duża. skala też nie znana.
Naniesienie ich na gogle daje możliwość uzyskania współrzędnych punktów kalibracyjnych, takich jak skrzyżowania dróg, budynki itp., jednak dokładność wtedy będzie jeszcze mniejsza bo idealnie nałożyć się nie da, pracy będzie dużo a użyteczność niewielka.
Kalibrację wykonuje się na OziExplorerze na komputerze, wpisując jako punkty kalibracyjne współrzędne uzyskane po nałożeniu tej mapy na Google Earth,

tu jest więcej na ten temat a szczególne Kalibracja na szczegóły terenowe >> http://www.numerus.net.pl/kalibracja.html

Tu tak ogólnie o kalibracji map historycznych http://www.krajobraz.kulturowy.us.edu.pl...-affek.pdf

Postawy kalibracji ogólne znasz podawałem je na początku tego tematu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16-10-2014, 22: 38
Post: #13
RE: Program do Map Rastrowych
Na stronie z poniższego linku też jest to świetnie opisane. Swego czasu uczyłem się właśnie z tego. Polecam.
http://www.rowerempogorach.pl/mapy_gps.php
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-03-2015, 20: 05
Post: #14
RE: Program do Map Rastrowych
Panowie mam taki link http://mapy.amzp.pl/tk25_list.cgi?show=4356;sort=w

jest tam mapa i plik do ozi. Zainstalowałem androzic w telefonie. Co teraz mam zrobić żeby tego użyć, chodzi o konkretnie ten jeden arkusz
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-03-2015, 20: 39
Post: #15
RE: Program do Map Rastrowych
Najprościej to tak ściągnij oba pliki tzn plik mapy i plik konfiguracyjny, w konfiguracyjnym zmień nazwę pliku po kropce z jpg na .map
pobierz z tej strony>> http://www.oziexplorer.com/ program.. Img2ozf Version 3 znajdziesz go klikając z lewej strony na "Optional Extras" ten program i przekonwertuj te dwa pliki tym programem otrzymasz także dwa pliki o takich samych nazwach tylko z rozszerzeniami jeden .ozfx3, i drugi .map , kopiujesz je do folderu z mapami programu i powinno działać.
Ja jednak nie używam tych plików konfiguracyjnych bo często nie bywają zbyt dokładne sam konfiguruje w ozi na PC ale próbować można
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-03-2015, 21: 07
Post: #16
RE: Program do Map Rastrowych
przy konwersji w tym programie mam .ozfx4 i przy wybieraniu był tylko plik mapy. po konwersji mam .ozfx4 i .Oziexplorer raster map. po przeniesieniu do telefonu pokazuje że nie może otworzyć
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-03-2015, 21: 20
Post: #17
RE: Program do Map Rastrowych
androzic prawdopodobnie nie czyta .ozfx4, musisz znaleźć starszy program, który tworzy plik .ozfx3 na razie nie wiem gdzie ten starszy znajdziesz
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-03-2015, 22: 23
Post: #18
RE: Program do Map Rastrowych
Mam ten programik Img to ozfx3. Ostatnio szukałem do oziexploreraCE na WM 6.5 i udało mi się znaleźć. Waga pliku ok 2,3 mb.
Pozdrawiam.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-03-2015, 20: 30
Post: #19
RE: Program do Map Rastrowych
rudzik, działa ci ten program? u mnie nie widzi pliku mapy .jpeg
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-03-2015, 20: 34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2015 20: 45 przez stan.)
Post: #20
RE: Program do Map Rastrowych
sprawdź folder czy masz dobrze wybrany? albo naciśnij przycisk który jest od razu za wybraną ścieżką "Refresh the Map list"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum użytkowników marki RUTUS i nie tylko ;) | Wróć do góry | Wróć do forów | Mobile Version | RSS